Posted on Leave a comment

Géologi Batu Apung Indonésia

Batu apung atawa batu apung nyaéta jenis batu anu warnana hampang, ngandung busa anu dijieunna tina gelembung-gelembung didinding kaca, sarta biasa disebut kaca vulkanik silikat.

Batu ieu kabentuk ku magma asam ku aksi bitu vulkanik anu ngaluarkeun bahan kana hawa; lajeng ngalaman transpor horizontal sarta ngumpulkeun salaku batu piroklastik.

Pumice miboga sipat versicular luhur, ngandung jumlah badag sél (struktur sélulér) alatan ékspansi busa gas alam aya di dinya, sarta umumna kapanggih salaku bahan leupas atawa fragmen dina breccia vulkanik. Sedengkeun mineral anu aya dina batu apung nyaéta feldspar, quartz, obsidian, cristobalite, jeung tridymite.

Pumice lumangsung nalika magma asam naék ka permukaan sarta ujug-ujug datang kana kontak jeung hawa luar. Busa kaca alam kalawan/gas anu aya di jerona boga kasempetan pikeun lolos sarta magma beku ngadadak, batu apung umumna aya salaku fragmen anu ejected salila bitu vulkanik mimitian ti gravel nepi ka batu gede.

Pumice ilaharna lumangsung salaku lebur atawa runoff, bahan leupas atawa fragmen dina breccias vulkanik.

Pumice ogé bisa dijieun ku pemanasan obsidian, sahingga gas escapes. Pemanasan dilaksanakeun dina obsidian ti Krakatau, suhu anu diperlukeun pikeun ngarobah obsidian jadi pumice rata-rata 880oC. Gravitasi spésifik obsidian anu asalna 2.36 turun ka 0.416 saatos perlakuan, ku kituna ngambang dina cai. Batu apung ieu miboga sipat hidrolik.

Pumice nyaéta bodas nepi ka kulawu, konéng nepi ka beureum, tékstur vesicular kalawan ukuran orifice, nu beda-beda dina hubungan silih atanapi henteu ka struktur scorched kalawan orifices berorientasi.

Kadang-kadang liang dieusian ku zeolit ​​/ kalsit. Batu ieu tahan kana embun beku (ibun), henteu higroskopis (cai nyusu). Mibanda sipat mindahkeun panas low. Kakuatan tekanan antara 30 – 20 kg/cm2. Komposisi utama mineral silikat amorf.

Dumasar kana cara formasi (desposisi), distribusi ukuran partikel (fragmen) jeung bahan asal, deposit batu apung digolongkeun kieu:

Sub-wewengkon
Sub-aqueous

Ardante anyar; i.e. deposit kabentuk ku outflow horizontal gas dina lava, hasilna campuran fragmen rupa-rupa ukuran dina formulir matrix.
Hasil deposit ulang (redeposit)

Tina métamorfosis, ngan wewengkon nu rélatif vulkanik nu bakal boga deposit apung ekonomis. Umur géologis deposit ieu antara térsiér jeung ayeuna. Gunung seuneuan anu aktip dina umur géologis ieu kalebet pinggiran Samudra Pasifik sareng jalur anu nuju ti Laut Tengah ka Himalaya teras ka India Wétan.

Batu anu sami sareng batu apung sanés nyaéta pumicite sareng cinder vulkanik. Pumicite gaduh komposisi kimia anu sami, asal formasi sareng struktur gelas sapertos batu apung. Bédana téh ukur dina ukuran partikel, nu leuwih leutik batan 16 inci diaméterna. Pumice kapanggih rélatif deukeut jeung tempat asalna, sedengkeun pumicite geus diangkut ku angin pikeun jarak considerable, sarta ieu disimpen dina bentuk akumulasi lebu leutik ukuranana atawa salaku sédimén tuff.

Cinder vulkanik boga fragmen vesicular beureum saulas nepi ka hideung, nu disimpen dina mangsa bitu batu basaltik ti bitu vulkanik. Kalolobaan deposit cinder kapanggih salaku fragmen parabot keur sare kerucut mimitian ti 1 inci nepi ka sababaraha inci diaméterna.

Poténsi Batu Apung Indonésia

Di Indonésia, ayana batu apung sok dipatalikeun jeung runtuyan gunung api Kuarter nepi ka Tersiér. Sebaranna ngawengku wewengkon Serang jeung Sukabumi (Jawa Barat), Pulo Lombok (NTB) jeung Pulo Ternate (Maluku).

Potensi deposit batu apung anu boga signifikansi ékonomi jeung cadangan anu kacida gedéna aya di Pulo Lombok, Nusa Tenggara Barat, Pulo Ternate, Maluku. Jumlah cadangan diukur di wewengkon diperkirakeun leuwih ti 10 juta ton. Di wewengkon Lombok, eksploitasi batu apung geus dilaksanakeun ti lima taun ka tukang, sedengkeun di Ternate eksploitasi ngan dilaksanakeun dina taun 1991.

Leave a Reply

Your email address will not be published.