Posted on Leave a comment

Geologi Batu Apung Indonesia

Geologi Batu Apung Indonesia

Pumice utawa pumice yaiku jinis watu sing wernane entheng, ngemot busa sing digawe saka gelembung tembok kaca, lan biasane diarani kaca vulkanik silikat.

Watu-watu kasebut kawangun dening magma asam kanthi tumindak letusan gunung geni sing ngetokake materi menyang udara; banjur ngalami transportasi horisontal lan nglumpukake minangka piroklastik rock.

Pumice nduweni sifat versikuler sing dhuwur, ngemot akeh sel (struktur selular) amarga ekspansi busa gas alam sing ana ing kono, lan umume ditemokake minangka bahan lepas utawa pecahan ing breksi vulkanik. Dene mineral kang ana ing pumice yaiku feldspar, kuarsa, obsidian, cristobalite, lan tridymite.

Pumice dumadi nalika magma asam munggah menyang permukaan lan dumadakan kena kontak karo hawa njaba. Busa kaca alami kanthi / gas sing ana ing njero nduweni kesempatan kanggo uwal lan magma beku dumadakan, pumice umume ana minangka pecahan sing dibuwang nalika letusan gunung berapi kanthi ukuran saka kerikil nganti watu.

Pumice umume dumadi minangka leleh utawa limpasan, materi sing longgar utawa pecahan ing breksi vulkanik.

Pumice uga bisa digawe kanthi pemanasan obsidian, supaya gas bisa metu. Pemanasan ditindakake ing obsidian saka Krakatau, suhu sing dibutuhake kanggo ngowahi obsidian dadi pumice rata-rata 880oC. Gravitasi spesifik obsidian sing asline 2,36 mudhun dadi 0,416 sawise perawatan, mula ngambang ing banyu. Watu apung iki nduweni sifat hidrolik.

Pumice minangka tekstur putih nganti abu-abu, kuning nganti abang, vesikular kanthi ukuran orifice, sing beda-beda ing hubungane utawa ora karo struktur sing gosong kanthi orifice sing berorientasi.

Kadhangkala bolongan kasebut diisi zeolit ​​/ kalsit. Watu iki tahan kanggo embun beku (frost), ora hygroscopic (banyu ngisep). Nduwe sifat transfer panas sing kurang. Kekuwatan tekanan antarane 30 – 20 kg/cm2. Komposisi utama mineral silikat amorf.

Adhedhasar cara pembentukan (desposisi), distribusi ukuran partikel (fragmen) lan bahan asale, endapan apung digolongake kaya ing ngisor iki:

Sub-wilayah
Sub banyu

Ardane anyar; i.e. celengan kawangun dening metu horisontal gas ing lahar, asil ing campuran pecahan saka macem-macem ukuran ing wangun matriks.
Hasil re-deposit (redeposit)

Saka metamorfosis, mung wilayah sing relatif vulkanik bakal duwe endapan apung sing ekonomis. Umur geologi saka celengan iki antarane Tersier lan saiki. Gunung geni sing aktif ing jaman geologi iki kalebu pinggiran Samudra Pasifik lan dalan sing anjog saka Segara Mediterania menyang Himalaya lan banjur menyang India Wétan.

Watu sing padha karo pumice liyane yaiku pumicite lan cinder vulkanik. Pumicite nduweni komposisi kimia sing padha, asal saka tatanan lan struktur kaca minangka pumice. Bentenipun mung ing ukuran partikel, kang luwih cilik saka 16 inci ing diameteripun. Pumice ditemokake relatif cedhak karo panggonan asale, dene pumice wis diangkut dening angin kanggo jarak sing cukup adoh, lan didepositake ing bentuk akumulasi abu sing ukurane apik utawa minangka sedimen tuff.

Cinder vulkanik nduweni fragmen vesikular abang nganti ireng, sing disimpen nalika jeblugan watu basaltik saka letusan vulkanik. Umume celengan cinder ditemokake minangka pecahan sprei kerucut kanthi diameter saka 1 inci nganti pirang-pirang inci.

Potensi Batu Apung Indonesia

Ing Indonesia, anané pumice tansah digandhengake karo seri gunung geni Kuarter nganti Tersier. Distribusinya meliputi wilayah Serang dan Sukabumi (Jawa Barat), Pulau Lombok (NTB) dan Pulau Ternate (Maluku).

Potensi endapan batu apung sing nduweni makna ekonomi lan cadangan gedhe banget ana ing Pulo Lombok, Nusa Tenggara Barat, Pulau Ternate, Maluku. Jumlah cadangan sing diukur ing wilayah kasebut kira-kira luwih saka 10 yuta ton. Ing tlatah Lombok, eksploitasi batu apung wis ditindakake wiwit limang taun kepungkur, dene ing Ternate eksploitasi mung ditindakake ing taun 1991.

Leave a Reply

Your email address will not be published.